Ook “root cause” analyse, maar dan anders.
Root cause analyse, daar heb je vast wel van gehoord. Doel is om niet “het brandje te blussen” maar dieper te graven totdat je bij de bron van de ellende bent gekomen. Als je die bron, de wortel van het kwaad, weet weg te nemen dan komt het probleem niet meer terug. Zo luidt in ieder geval de theorie.
Een bekende manier die hiervoor vaak wordt gebruikt is “5 keer waarom” te vragen. (Kunst daarbij is om de antwoorden niet enkel te brainstormen maar er ook bewijzen voor te verzamelen.)
Je kunt “5 keer waarom” ook op een andere manier inzetten. Als je tegen een probleem aanloopt of iets wilt verbeteren kun je ook 5 keer vragen waarom het belangrijk is om dit probleem op te lossen.
Stel je hebt op een bepaalde plek geconstateerd dat er regelmatig een fout wordt gemaakt. Je kunt dan vragen waarom het belangrijk is om dit te voorkomen. Je antwoord zou kunnen zijn: “Omdat we het dan in 1 keer goed kunnen doen.” Waarom is het belangrijk om het in 1 keer goed te doen? Etcetera.
Je kunt ook vragen wat het werk is dat je doet. Waarom doe je dit werk? Bijvoorbeeld “Om iemand te helpen.” Waarom wil je iemand helpen? Etcetera. Probeer deze lijn van denken maar eens door te zetten.
Uiteraard kunnen de antwoorden divergeren in verschillende richtingen. Het is interessant om die richtingen te verkennen. Misschien een mooi onderwerp om het eens over te hebben met je collegae.
Je zult merken dat het, na een paar keer doorvragen naar het waarom, steeds moeilijker wordt om een antwoord te geven. Op een gegeven moment zijn er bijna geen woorden meer, dan kom je bij jouw “root cause”; bij de reden waarom je doet wat je doet. Een principe, een doel of een beweging die je, als gevolg van je diepe betrokkenheid, bereid bent te verdedigen en uit te dragen.
We hebben het dan dus niet over de “root cause” als de bron van ellende maar als de bron van inspiratie!
Wat is jouw “root cause”?
Geef een reactie