Hoe zorg je voor een goede verbinding tussen top-floor en shopfloor zodat strategische doelen ook daadwerkelijk gehaald kunnen worden?
Deze masterclass van 2-3 uur is zeer geschikt als introductie voor uw Management Team. Op een interactieve wijze maakt u kennis met een simpele maar effectieve aanpak.
Wat is Policy Deployment?
Policy deployment, ook wel strategy deployment of Hoshin Kanri genoemd, heeft als doel het aanbrengen van focus in de verbeteractiviteiten van de hele organisatie. Je probeert hiermee de kans zo groot mogelijk te maken dat de verbeterinspanning van velen onder aan de streep ook daadwerkelijk iets betekenisvols gaat opleveren.
Keep it simple
Policy deployment wordt vaak ingewikkeld gemaakt met een X-matrix om de beoogde focus aan te brengen. Wij hebben een eenvoudige methode ontwikkeld gebaseerd op Toyota Kata. Wij noemen het een “keten van verhalen”.
Centraal in deze methode staat het maken van storyboards. Een storyboard is vergelijkbaar met een A3 maar makkelijker te leren en makkelijker te gebruiken. (Als je al A3-s hebt gemaakt is dat overigens een prima startpunt.) Op ieder niveau in de organisatie worden deze storyboards gebruikt waardoor een “gezamenlijke taal” ontstaat zodat je elkaar sneller begrijpt.
Kunst daarbij is om deze storyboards op een logische manier met elkaar te verbinden zodat de onderwerpen waar de teams mee aan de slag gaan aan het eind van de rit optellen naar iets betekenisvols voor de strategie van de organisatie. Het strategische verhaal moet je afpellen naar de teams en de verhalen van de teams moeten “oppellen” naar het strategische verhaal. Soms verzinnen we inderdaad een nieuwe woord 😉 .
Voorkomen is beter dan genezen
Policy Deployment zou de core moeten zijn van ieder verbeter-innitiatief. Wat je, koste wat het kost, wilt voorkomen is dat na een paar jaar mensen in de organisatie zich gaan afvragen:
Wat levert het nu allemaal eigenlijk op?
Je kunt nog zo intensief bezig zijn geweest met de verschillende teams; gewerkt hebben aan het elimineren van verspilling; talloze brown paper sessies en trainingssessies georganiseerd hebben; als deze vraag wordt gesteld sta je minstens 1-0 achter.
Policy deployment helpt je om van te voren vast te stellen waaraan gewerkt moet gaan worden. Als dat verhaal helder is kun je kijken wat de obstakels zijn die verhinderen om dat voor elkaar te krijgen. Als je met die obstakels aan de slag gaat dan heb je focus in je verbeteractiviteiten en is de kans groot dat iedereen ook echt gaat zien dat het wat oplevert!
Mocht je nu al een tijdje onderweg zijn en tot de conclusie komen dat je al behoorlijk op achterstand staat, dan nog is de wedstrijd niet verloren. Er is waarschijnlijk al veel goed werk verzet dat als basis kan dienen voor het aanbrengen van focus. Zo valt er weer nieuw leven te blazen in kwijnende verbeter-initiatieven.